Kineziológia

 

Egy nem időigényes, kíméletes, hatékony személyiségfejlesztő, preventív és egészségjavító, stresszoldó rendszer. Maga a szó MOZGÁSTUDOMÁNYT jelent. Valamennyi formájában közös az izmok tesztelése, ami a tesztelő számára a test biofeedbackje. A módszer beindítja a test öngyógyító reflexét, hiszen a mozgásreflex aktiválása szolgálja és tartja fenn valamennyi szervi funkciónkat, és ily módon elősegíti a test öngyógyító törekvéseit. Egyszerű módszerekkel visszaállíthatjuk a fizikai, energetikai, szellemi, pszichés egyensúlyunkat, s gondolkodásmódunk megváltoztatásával kialakíthatunk egy új egészségtudatot, s képességeinket minden szinten kibontakoztathatjuk.

A KINEZIOLÓGIA egy olyan segítő rendszer, amely abban segít mindenkinek, hogy önmaga természetes “gyógyítója” legyen, segít a múlt hatásainak megváltoztatásában, s a valóban kívánt jövő elérésében! “A saját magunkban való kételkedés csökkenti önbecsülésünket és önmagunk megtagadásához vezet. Ez a gyökere önmagunk elítélésének, a boldogtalanságnak, végül pedig a kudarcnak.” Ez a KINEZIOLÓGIA egyik legfontosabb alapkérdése. Tudnunk kell, hogy a “belső reakcióink változása a külső viselkedés megváltoztatását vonja maga után, aminek eredményeként az is megváltozik, ahogy önmagunkhoz viszonyulunk, és az is, ahogy mások látnak minket és viszonyulnak hozzánk.” Amennyiben mindenki elsajátítaná ezt a gondolkodás módot, közelebb kerülne belső énje megvalósításához, s ezzel más szemlélettel fordulna mások felé, felismerve azokat az okokat, amelyek magatartás zavarokhoz, tanulási problémákhoz, “disz-készségek” kialakulásához, allergiához, stb. vezet.

A kineziológia azonban alapvetően nem végez egészségügyi tevékenységet.

A nem egészségügyi jellegű kineziológiai rendszerek is saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működnek és speciális módszereket (pl.: speciális kommunikációs modellek, mozgásfejlesztés) és eljárásokat alkalmaznak (izomtesztelés, mint biofeedback). Azonban céljuk – az adott rendszertől függően – eltér a természetgyógyász kineziológiai módszerektől.

Ilyen célok lehetnek:

  • pedagógiai: képesség-, készség fejlesztés,
  • tanácsadás speciális formája (lásd fent).

Ezek a rendszerek egészségügyi tevékenységet nem végeznek.

THREE IN ONE CONCEPTS® / HÁROM AZ EGYBEN KONCEPCIÓ

One Brain / Egy agy módszere

Kidolgozói: Gordon Stokes, Daniel Whiteside, Candace Callaway. Daniel, mint viselkedéskutató, Gordon mint TFH isnstuktor dolgozta ki Candace meglátásait igénybevéve ezt a modern módszert (1976.), mely részben tanulási képességek javításával, személyiségfejlesztéssel, és érzelmi stressz oldásával foglalkozik. A módszer egyedülálló nagyszerűségét az biztosítja, hogy érzelmekkel dolgozik, figyelembe veszi az agyféltekék funkciójának különbségeit, az adott -tesztelt- személy személyiségjegyeit, megtagadott tulajdonságait, szokásos viselkedés módját stresszes helyzetben, s azt a kort keresi meg és ott végzi a stresszek oldását, ahol a stressz keletkezett. A One Brain® ág stresszoldásának eredménye az, hogy a negatív szituáció emléke ugyan megmarad, de már nincs emocionális töltete. S az emberek képesek lesznek megteremteni maguknak azt az áhított jövőt, amelyre vágynak. Felelősségteljes, kompetens személlyé válnak saját sorsuk alakításában.

“A legmegfelelőbb módszer arra, hogy elérd az áhított jövőt az, ha megvalósítod!”Gordon Stokes

Gordon Stokes (1929-2006)
Daniel Whiteside (1933-2013)
Candance Callaway (1949-2005)

TOUCH FOR HEALTH

Érintés az egészségért

Megalkotója dr. John Thie (1933-2005), aki 1973-ban jelentette meg módszeréről írt könyvét és ebben az évben tartotta az első képzéseket is. A TFH célja egyszerű korrekciók segítségével a test természetes energia áramlásának a helyreállítása. A módszer az akupresszúra használatának gyakorlati útmutatója annak érdekében, hogy természetes egészségünket visszanyerjük. A kezelést követően csökken a fizikai és mentális fájdalom, a feszültség, és javul a testtartás. A TFH 42 izom tesztelésén keresztül méri fel a 12+2 meridián állapotát. Fő korrekciós eszközei: neurolymphatikus zónák, neurovaszkuláris pontok, akupresszúrás pontok, érzelmi stresszcsökkentő pontok, szín, hang balansz, lépés teszt, tibeti energia nyolcas, reaktív izmok.

“Az egészség: testi, lelki, szellemi harmónia”Dr John F. Thie

EDU-KINEZIOLÓGIA® / PEDAGÓGIAI KINEZIOLÓGIA

Brain Gym – Agytorna módszere

Kidolgozói: Dr. Paul Dennison és Gail Dennison. A KINEZIOLÓGIA egyik legrégebbi ágát az EDU-Kineziológiát egy amerikai pedagógus házaspár fejlesztette ki (1983), melynek egy része BRAIN GYM®, avagy Agytorna néven vált ismertté hazánkban. Egyszerű mozgásokból és gyakorlatokból álló módszer, mely mindenfajta tanulást megkönnyít, segíti a koncentrációt, lehetővé teszi, hogy a testünkben rejtetten meglévő képességek felszínre kerüljenek. Az Agytornát használó tanárok különösebb erőfeszítés nélkül fel tudják kelteni a gyermekekben is az önfejlesztés iránti érdeklődést. Az Agytorna ismeretének birtokában a diákok agyfélteke összehangolását /agyintegrációt/ is el tudják végezni, mely a tanulók teljesítmény növekedését vonja maga után. Mind óvoda pedagógusok, mind általános és középiskolai tanítók, tanárok be tudják építeni a módszert munkájukba. Használható a rendszer a felnőttoktatásban is. De szülőknek is segítséget nyújt abban, hogy felkészítsék gyermekeiket a stresszmentes, hatékony tanulásra.

“A mozgás: a tanulás kapuja.” – Dr. Paul E. Dennison

Dr. Paul E. Dennison
Fantasztikus élményben volt részem, amikor két napos képzésen vettem részt a Brain Gym kidolgozójával Dr. Paul E. Dennison-nal.

Balról jobbra:

  • Gál Attila Kineziológus, Nemzetközi Kineziológia Oktató, Coach, Természetgyógyász, Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó
  • Benis Aranka Kineziológus, Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó
  • Kiss Orsolya kineziológus /ÉRD/
  • Kispál Orsolya Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó /Székesfehérvár/
  • Dr. Paul E. Dennison a Brain Gym 101 kidolgozója
  • Köves Zsuzsa Magyarországi Kineziológiai Alapítvány elnöke, Professzionális Kineziológiai Iskola dékánja, I(nternational) K(inesiology) C(ollege) professzionális kineziológusa, Észak-Amerikai EDU-K® Alapítvány Fakultásának tagja, T(ouch) F(or) H(ealth) Proficiency Assessor, kineziológus szakértő, vizsgabizottsági tag

WELLNESS KINEZIOLÓGIA

A jó közérzet kineziológiája
Stress Release – Stressz lebontás módszere

Kidolgozója: Dr. Wayne Topping
Nagyon egyszerű és mégis igen mélyreható módszerrel tanít meg a jó közérzet kineziológiája stresszmentesen, jó közérzetben élni. Könnyebbé tesszük a változtatást sok stresszkezelő technika és stratégia bemutatásával, segít a stresszmentes életmód kialakításában. Ezek az egyszerű technikák az élet minden területén alkalmazhatóak. Miután korlátjaink gátolnak minket a sikeres és boldog élet kialakításában, ezért hitrendszereink átalakításával megszüntethetjük azokat. A kineziológia egyik legkézzelfoghatóbb, mindenki számára működtethető ága. A Welness Kineziológiai használatával megbirkózhat félelmeivel, kiterjesztheti tudatosságát és elérheti maximális teljesítőképességét!

“Ha ma csökkentjük a stresszt, megelőzhetjük a holnap betegségeit”Dr. Wayne Topping

LEAP
Élet – javító akupresszúrás protokoll

A LEAP fókuszában az agyintegráció kialakítása és váltakozó mértékű stressz ellenére történ megtartása áll. Ezeket a stresszeket okozhatja az élet maga vagy munkahelyi, kapcsolati, tanulási, sport és egyéb potenciális élethelyzetek Az integrált agyműködésnek három fő feltétele van:

1. A specifikus agyi funkciók elérhetősége,
2. Az a képesség, hogy ezeket a funkciókat integrálni tudjuk, és
3. Ezt az integrált működést a stresszhatások ellenére is fenn tudjuk tartani.

Az egyén stresszhelyzetben vagy stresszhatások közbeni agyintegrációs stabilitásának kialakításával ténylegesen megváltoztathatjuk az életét.

Forrás: Magyarországi Kineziológiai Alapítvány www.magyarkineziologiaialapitvany.hu

Kineziológia

Benis Ari, kineziológus